Αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων και πτώσεων
Ετησίως 30-40% των ηλικιωμένων παρουσιάζει πτώσεις ενώ υπό ειδικές συνθήκες, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 50%, αποτελώντας σημαντική αιτία νοσηρότητας αλλά και θνησιμότητας. Ένας ηλικιωμένος, που έχει προηγούμενο ιστορικό πτώσης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσει κι άλλες πτώσεις στο μέλλον. Η αιτία μιας πτώσης είναι συνήθως πολυπαραγοντική και οφείλεται σε λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού π.χ. λόγω κάποιας πάθησης, κακής όρασης, παρενέργειας φαρμάκων ή αφυδάτωσης, σε εξωτερικούς παράγοντες (κινδύνους του περιβάλλοντος χώρου), καθώς και περιστασιακούς παράγοντες π.χ. βιασύνη για την τουαλέτα.
Ο οργανισμός, σταδιακά, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στην όραση, την αντίληψη του χώρου, την μυική δύναμη και την σταθερότητα στη βάδιση και τη στάση. Επίσης, πολλές από τις λειτουργικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε παρενέργειες των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα η πτώση της πίεσης σε ασθενείς που παίρνουν αντιυπερτασικά ή διουρητικά φάρμακα.
Στη μονάδα μας, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην αποφυγή πτώσεων. Το κτήριο έχει καλό φωτισμό, χειρολαβές στους διαδρόμους, τις σκάλες και τα μπάνια καθώς και αντιολισθητικά πατώματα. Υπάρχουν βοηθητικά εργαλεία όπως μπαστούνια, πατερίτσες, τρίποδα κ.ά. που δίνουν μια μεγαλύτερη σιγουριά σε ηλικιωμένους με αστάθεια.
Ο ιατρός παρακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή και τη ρυθμίζει ανάλογα για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση. Οι νοσηλεύτριες, αξιολογούν την σταθερότητα των ηλικιωμένων και βοηθούν στην ένδυση και τη διενέργεια του λουτρού, ενώ όπου χρειάζεται χρησιμοποιούνται κάγκελα στα κρεβάτια και διακριτικές ζώνες για την αποφυγή πτώσης.