Αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης
Ασθενείς που παρουσιάζουν δυσκαταποσία ή που κινδυνεύουν από εισρόφηση, αξιολογούνται από το νοσηλευτικό προσωπικό, τον ιατρό της μονάδος και αν απαιτηθεί από τη λογοθεραπεύτρια. Ειδικός γαστρεντερολόγος ενημερώνει το περιβάλλον για τις επιλογές της αντιμετώπισης του προβλήματος και στην περίπτωση που απαιτείται τοποθέτηση γαστροστομίας ο ασθενής μεταφέρεται με ασθενοφόρο σε κλινική για λίγες ώρες. Μετά την επιστροφή του στη μονάδα η σίτιση μπορεί να ξεκινήσει σε λίγες ώρες μέσω της γαστροστομίας.
Το προσωπικό της μονάδας μας μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει με τους καθετήρες σίτισης επί 24 ώρου βάσεως. Συνεργάτες διαιτολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή του σωστού διαλύματος τροφής που θα χορηγηθεί στον ασθενή ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα του.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γαστροστομίας;
Η γαστροστομία εξασφαλίζει την σίτιση και την ενυδάτωση του ασθενούς ανεξάρτητα της ικανότητας κατάποσης του ασθενούς. Έτσι καλύπτονται με σχετική ασφάλεια οι καθημερινές ανάγκες του ασθενούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση γαστροστομίας συνδέεται με καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής επιλεκτικά σε κάποιες ομάδες ασθενών. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής διατηρεί ακόμη σε κάποιο βαθμό ασφαλή κατάποση, μπορεί να λαμβάνει παράλληλα και από το στόμα μέρος της τροφής του. Εάν η κατάποση του ασθενούς βελτιωθεί και οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο σωλήνας γαστροστομίας μπορεί να αφαιρεθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ